Dietrichsteinský dvůrDietrichsteinský dvůr
NAPSALI O NÁS
Týdeník Břeclavsko 05.09.2012
Výstava zahájila činnost nové galerie
Bulhary (JaŠ) - Ještě nedávno hyzdila střed obce Bulhary stavba, která byla původně poplužním dvorem.
V roce 1575 byla prodána císařem Maxmiliánem II. Adamovi z Dietrichsteina v minulosti chátrala, ale dnes zde stojí pěkná budova s názvem Dietrichsteinský dvůr, ve které je vkusná restaurace, vinný šenk a galérie. Je to dílo manželů Jany a Víta Dočkalových, kteří budovu koupili a opravili ku prospěchu svému i obce Bulhary.
V pátek 24. srpna se v galerii uskutečnila první vernisáž výstavy s názvem DOOKEN. Zahájila ji majitelka galerie Jana Dočkalová, která přivítala návštěvníky v prostorách vinotéky. Promluvila o historii dvora, uvedla autorské čtení Tomáše Vallucha a představila autorky výstavy Ludmilu Olejovou, Evu Pejchalovou a Marii Vránovou, které do projektu zapojily ještě místní, umělecky zaměřené hochy. Jsou to Martin Chovanec, Josef Kalužík, dvojice Mafi a Marky, Josef Papiernik, Štěpán Tréšek a již zmiňovaný Tomáš Valluch.
Obsah vystavených děl vypovídá útržkovitě o začatém procesu obnovy dvora a o jeho novém začlenění do kulturního dění v Bulharech, coby galerie. Podoba výstavy není definitivní. Autoři projektu budou stále s prostorem pracovat a prohlubovat obsah výstavy doplňováním nových děl, artlandu a performance. Výstava potrvá do 30. září.
zpět
předchozí
další
www.nadsklepy.cz CZE / ENG / POL